tisdag, oktober 17, 2006

Hur skall kommunen styras?

Ännu är det inte klart hur kommunen skall styras. Inget av de före valet tänkta alternativen är möjliga. Största partiet är socialdemokraterna med 16 mandat, därefter kommer moderaterna med 12 mandat. Det går inte att få ihop en majoritet utan minst ett av de två största partierna. Rimligt vore att tolka väljarna så att tyngdpunkten i en kompromiss hamnar vid mitten av den politiska skalan. Några av de låsningar som gjorts tidigare måste lösas upp. Det är nu dags att acceptera, att det som före valet ansågs omöjligt i dag är nödvändigt.

1 november sammanträder det nya kommunfullmäktige. Det skall då väljas kommunstyrelse och kommunalråd för de kommande fyra åren.

I morgon, onsdag 18 oktober är det sista kommunfullmäktige för den gångna mandatperioden. Då skall äldreomsorgsplanen för åren 2006 - 2013 antas. Det kan synas vara en lång tid, men planen kommer givetvis att under åren revideras och anpassas till hur förutsättningarna förändras. Jag kan tänka mig en årlig utvärdering.
Det är viktigt att planering för nytt boende med heldygnsomsorg kommer igång. Vi har i dag problem med platsbrist i befintliga äldreboenden.

Det som skall beslutas om är följande strategier:
  1. Att utforma handlingsplaner för de olika delarna inom äldreomsorgen.
  2. Planera särskilt boende med heldygnsomsorg för minst 36 boende.
  3. Utforma handlingsplan för skapande av seniorbostäder i form av hyresrätt i nybyggnation och förtätning.
  4. Utveckla hemtjänsten.
  5. Utveckla stödet till anhörigvårdare såsom avlösning, dagverksamheter och kompetensutveckling.
  6. Utred möjligheten till utvecklad frivilligverksamhet.

Jag hoppas innerligt att vi kan få en bred enighet kring detta. Själv är jag villig att göra kompromisser för att ett beslut med bred majoritet skall komma till stånd. Det viktigaste just nu är att planeringen av nya äldreboenden inte stoppas.

Inga kommentarer: