måndag, januari 19, 2009

Akuta sparkrav på kommunen.

Lågkonjunkturen slår hårt mot kommunerna. Arbetslösheten ökar. Regeringen har hitills inte kommit med tillräckliga åtgärder för att överbrygga lågkonjunkturen. Det normala i detta läge vore stimulans till offentlig sektor. Mer byggande av vägar, idrottsplatser, skolor, äldreboenden m.m. Mer kvalitetshöjande arbetsinsatser inom skola, barnomsorg, sjukvård och äldreomsorg.
Men regeringen gör inget.

Nu är ett gyllende tillfälle att göra en storsatsning på att få bort sjukvårdsköerna. Men varken regering eller landsting gör detta. I stället aviseras nedskärningar. Vill man inte ha en bra sjukvård? När kommer väljarna att vägra betala skatt för något som inte fungerar tillfredställande?

Upplands-Bro är som alla andra kommuner drabbat. Dels sjunker skatteintäkterna och dels ökar utgifterna. Stor del av utgiftsökningarna beror på försämringar i sjukförsäkringen och A-kassan. Staten har skjutit över kostnader på kommunen. Detta innebär att vi måste antingen höja skatten eller minska på skola, vård och omsorg.

SVD skriver i dag om problemet. I Upplands-Bro behöver vi dock inte göra om budgeten. Eftersom vi är en ekonomisk välskött kommun och i tid insåg problemet, kan budgeten, som fullmäktige tog i november, ligga fast. Emellertid måste nämnderna göra justeringar. Dessa kommer inledningsvis att uppfattas som försämringar.

Positivt är att räntan är låg och inflationen är låg. Detta kommer givetvis kommunen till godo och förbättrar situationen.

Negativt är regeringens passivitet, vilket innebär att 2010 och 2011 kan bli år då kommunerna får göra drastiska nedskärningar.

Inga kommentarer: